Filtermaterialer til havedamsfiltre

Som erfaren havedamsejer kender du formentlig alt til filtre og filtermaterialer. Som ny eller vordende havedamsejer kan det føles som en hel jungle. Her på siden finder du en oversigt over alle vores filtermaterialer og øvrige produkter til at holde vandmiljøet i din havedam friskt og sundt. Vælg bl.a. mellem biobolde og det endnu bedre K1 filtermateriale, Filtersvampe der er gode til at fange det grove skidtpartiker – klik på den kategori, du skal bruge, og se nærmere på de enkelte produkter. Husk på at et godt filter også behøver et uv-c Lys for at dræbe algerne.

Biobolde

Svampe

Forskel på filtermaterialer

Helt kort fortalt kan filtermaterialer til havedamsfiltre (og akvariefiltre, for den sags skyld) opdeles i to forskellige grupper – de mekaniske og de biologiske. Førstnævnte bruges til at filtrere større partikler i vandet fra, mens sidstnævnte anvendes til at nedbryde eventuelt skadelige stoffer og bakterier i vandet. Stoffer, som i øvrigt sagtens kan fremkomme, selv om du sørger for at skifte og rense vandet jævnligt.

 

Forskel på biologisk og mekanisk rensning

Som nævnt ovenfor kan man inddele filtermaterialer i to grupper – biologisk og mekanisk. Den mekaniske rensning tager sig af større emner i vandet – afføring, klumper af alger, mv. Filteret og filtermaterialet skal renses og/eller udskiftes løbende.

Den biologiske rensning sørger for, at giftige stoffer uskadeliggøres, f.eks. ved at lade vandet strømme gennem svampe og/eller plastkugler med en stor gennemstrømning/overflade. Svampene og/eller kuglerne skal skylles jævnligt, så overfladen, der er den, som står for rensningen, fungerer effektivt. Skyl gerne i havedammens vand, så de gavnlige bakterier ikke forsvinder.

 

Hvornår skal jeg skifte filtermaterialer?

Et havedamsfilter bliver ofte beskidt og/eller tilstoppet, og hvis du vil have sundt, klart vand i havedammen, kræver det derfor, at du holder det ved lige og renser det jævnligt. Den hurtige måde at gøre det på, er naturligvis bare at skifte materialerne – som er filterets ’indmad’, men ud over at det hurtigt kan blive dyrt i længden, er det heller ikke nødvendigt. Du skal blot sørge for at holde filteret rent. Af og til kan det imidlertid være nødvendigt at kassere det eksisterende filtermateriale, da det bliver stift og ikke længere filtrerer effektivt. Og det er her, vores filtermaterialer kommer ind i billedet.

Få del af de spænende nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag mails omkring gode tilbud og rabatter.

Hund