Hvor UV-lys er en velkendt kilde til at blive alger og bakterier i akvariet kvit, er ozon ikke lige så udbredt. Det betyder imidlertid ikke, at det ikke er lige så effektivt. Læs mere om det nedenfor.
Her på siden har vi samlet vores udvalg af UV-lys og ozon til akvarier – klik på kategorien for at se nærmere på udvalget, og spørg os endelig til råds, hvis der er noget, du gerne vil vide mere om.
59
1
Ozon kan bedst beskrives som en meget iltende substans, der er særdeles gavnlig til akvariebrug i både saltvands- og ferskvandsakvarier. Det er muligt at tilsætte ozon til vandet vha. en lille kasse med hhv. indgang og udgang til en luftslange, hvorfra ozonen bliver tilsat via en såkaldt luftsten, der ligger i kassen til ’stille afladning’ – som en elektrisk udladning. Ozon kan imidlertid også opstå naturligt, via UV-belysning (læs mere nedenfor).
Ozonkoncentrationen i akvariet hjælper med at holde vandet klart og ruderne fri for alger. Det er imidlertid vigtigt, at koncentrationen ikke er konstant over hele døgnet, da det oftest gør, at planterne mistrives. Det skyldes, at vandplanter (og planter i al almindelighed) er indrettet sådan, at de i dagslys optager CO2 og udskiller ilt, mens de i mørke optager ilt og udskiller CO2 – processer, som ozon påvirker, hvorfor ozonen bør koncentreres til de lyse timer. Præcis, som det er tilfældet i naturen.
UV-lyset bidrager i mange henseender med det samme som ozon – det holder vandet klart og bakteriefrit, hvilket er med til at dræbe alger og sygdom hos fisk og planter.
UV-lys er usynligt for øjet og fås i flere forskellige former og med forskellige styrker (watt). Sørg for at vælge UV-belysning, der passer til dit akvarium, både hvad angår størrelse og de fisk, der er i det. Bemærk, at UV-lys meget hurtigt bliver varmt, og at du ikke skal kigge direkte på det. Lyset imiterer solens lys, og vi bør heller aldrig kigge direkte på solen.
Hvilken type UV-belysning du skal vælge, også hvad angår styrke, afhænger af, hvad formålet med belysningen er. En tommelfingerregel siger, at du min. skal bruge et UV-lys på 5 watt for at gøre vandet mere klart, mens du skal bruge 11 watt, hvis du tillige vil undgå bakterier og vira. Alt er imidlertid relativt, og effekten afhænger også af styrken på din akvariepumpe. Spørg os, hvis du er i tvivl!
Som nævnt ovenfor, så bidrager UV-lys i akvariet til at holde vandet i akvariet klart og fri for alger og bakterier. UV-lys (som ikke kan ses med det blotte øje) fås i flere forskellige effekter (watt) og bør vælges efter størrelsen og typen af dit akvarium og dine fisk. Husk, at UV-lamper bliver meget varme meget hurtigt, og selv om øjet ikke opfanger lyset som sådan, kan det være skadeligt at kigge direkte ind i en UV-lampe.
Flere forskellige typer af UV-lys at vælge imellem?
Det skal være formålet med din UV-lampe, der afgør styrken og typen af UV-belysningen. Som udgangspunkt er det en god idé at bruge en effekt på 5 watt for ’bare’ at gøre vandet renere og klarere, mens der skal 11 watt til, hvis du også vil sørge for at undgå vira og bakterier i vandet. Er der noget, du er i tvivl om, kan du altid spørge os til råds.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at UV-belysning er effektivt, men det er ikke noget mirakelmiddel, hvorfor det stadig er vigtigt at skifte vand jævnligt. Husk at skifte UV-lyset efter et år, hvor det er slidt og effekten betydeligt reduceret.
Få del af de spændende nyheder!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag mails omkring gode tilbud og rabatter.