Kunstigt lys til fugle med UVB

Fugles øjne fungerer anderledes end menneskers. De ser dårligere i svag belysning end mennesker (nat- og skumringsaktive arter er undtaget fra dette) men hvis belysningen er rigtig kan de se flere farver end mennesker, hvilket blandt andet er vigtigt for fuglenes ynglelyst. Det kræver at der er UVA-lys til stede, som der er i sollys.

Fugle bruger desuden UVB-lys til at danne D3-vitamin. Hvis de ikke har adgang til UVB-lys, skal D3-vitamin tilføres gennem foderet. I plantemateriale som frø og grøntsager findes der kun D2-vitamin og dette kan fuglene ikke udnytte. Man skal derfor tilsætte vitaminpulver til foderet, hvis fuglene ikke har adgang til UVB-lys.

Der findes hverken UVA- eller UVB-lys i almindelige lamper og når sollyset falder gennem en rude filtreres UV-lyset ud.  Derfor kan det være en god idé at supplere den almindelige indendørsbelysning med lysstofrør og/eller pærer specielt beregnet til fugle. Her på siden finder du den belysning til fugle, vi har i sortimentet lige nu. Spørg endelig, hvis der er noget, du ikke kan finde, eller du har generelle spørgsmål om belysning til fugle.

Fuglepærer med UVB

UV-lys

Når solen skinner og rammer huden (eller fjerpragten) danner man D-vitamin. Det skyldes solens UV-stråler, som fugle rent faktisk kan se. En del papegøjer ’omdanner’ oven i købet strålerne og sender dem videre fra sin fjerpragt som synligt lys – i en anden farve. Det er en af naturens små luner, og forskere mener, at graden af fluorescens, som det kaldes, bl.a. er direkte proportionalt med fuglens succes hos det modsatte køn.

 

Hvorfor bruge ekstra lys?

Som fugleejer er det dit job at sørge for, at fuglene trives og har det godt. Og er fuglene fra naturens side vant til et varmt klima og 12-14 timers solskin om dagen, så nytter det ikke noget at stille buret i et mørkt hjørne og håbe, at alting går fint. Lys skal der til, og derfor har du mulighed for at købe lysstofrør og/eller pærer til fugle her hos MiniZoo. Vi har flere forskellige typer at vælge imellem – klik på den relevante kategori, og se nærmere på produkterne. Husk dog, at fugle også har brug for hvileom natten, så hvis du ikke selv er hjemme til at slukke lyset, kan du evt. installere en lysstyringscomputer eller en almindelig timer.

Få del af de spænende nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag mails omkring gode tilbud og rabatter.

Hund