Skummer og køler til saltvandsakvarier

 

Der er mange ting at forholde sig til som saltvandsakvarist. Skummere og kølere er blot nogle af dem, og på denne side har vi samlet vores udvalg af netop disse produkter. Du finder også vores udvalg af blæsere her – klik på den kategori, du gerne vil se nærmere på, og husk, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller der er noget, du ikke kan finde.

Hvad er en skummer, og hvordan fungerer den?

En skummer er, groft sagt, hjertet i filteret, når det gælder saltvandsakvarier. Helt konkret er det en beholder, hvor akvarievandet bliver pumpet igennem. I denne beholder bliver vandet blandet med luftbobler – enten fra en pumpe, en luftsten eller et nålehjul.

 

Når vandet blandes med luftboblerne, bliver der trukket en stor mængde affaldsstoffer ud af akvarievandet, da det binder sig til luften. I skummeren bliver affaldet så ’sorteret fra’ i en kop på toppen, der er nem at tage af og tømme ved behov.

 

Forskellige typer skummere

Der findes flere forskellige typer skummere på markedet – både hvad angår producenter og placering. Vælg fx mellem skummere, der skal placeres i akvariet, stå i sumpen eller hænge på akvariets side. Det er helt op til dig og dit akvarium, hvilken en af skummerne du foretrækker.

 

Hvad skal jeg med en blæser eller en køler i akvariet?

Hvis dit saltvandsakvarium har en tendens til at blive for varmt, enten når det er varmt i vejret, eller hvis akvarielampen er tændt ofte, er det en god idé at have en køler. For megen varme er nemlig ikke godt for hverken dyr eller planter, og generelt er det bedst, at vandtemperaturen er nogenlunde stabil. Hvis vandet når over 30 grader, falder iltniveauet drastisk, hvilket kan få grimme følger for akvariets beboere.

 

Blæsere

Du kan vælge at køle vandet med blæsere, der, helt basalt, flytter luften mellem akvarielampen og vandoverfladen. Bemærk dog, at dette kan medføre en temmelig stor fordampning, hvilket kræver megen udluftning og på sigt kan skabe fugtproblemer i det rum, akvariet står i.

 

Kølere

Et reelt køleanlæg til akvariet fungerer ved, at vandet løber igennem det og bliver nedkølet. Det sker altså helt uden fordampning og foregår stort set som kølingen i et køleskab. Køleanlægget kan holde en konstant temperatur i dit saltvandsakvarium, hvilket betyder, at fisk og planter ikke udsættes for så meget stress.

© www.minizoo.dk