Måleudstyr til saltvandsakvarier

 

For at give dine saltvandsfisk et sundt miljø at svømme rundt i, er det nødvendigt at tjekke vandværdien fra tid til anden. Ikke mindst under opstart af et saltvandsakvarium. Her på siden har vi samlet alle vores testsæt, prober, udstyr til kalibrering mv. – alt sammen så du helt nøjagtigt kan måle indholdet af mineraler, salte og skadelige stoffer i dit saltvandsakvarium.

Få styr på værdierne

Fisk, der går i et saltvandsakvarium, har behov for et vandmiljø, der rent sammensætningsmæssigt ligger så tæt på det naturlige miljø som muligt. Nitrit, nitrat og pH er nogle af de vigtigste værdier at få styr på, før et eventuelt nyt saltvandsakvarium indvies, men også ammoniak, magnesium, fosfat, calcium mv. er værd at holde øje med. Den rette balance mellem værdierne får fisk og akvarieplanter til at trives, mens en ubalance til enten den ene eller den anden side kan være skadelig.

 

pH-værdi i vandet

pH-værdien i havvand ligger på 8,0-8,3. Den anbefalede værdi i saltvandsakvarier ligger mellem 7,8 og 8,5. Det er dog at foretrække, at den ligger på 8,1-8,3 fremfor i yderområderne. 7 er middelværdien på pH-skalaen, der går fra 0-14. Lavere end 7, så er vandet surt. Højere end 7, så er vandet basisk – også kaldet alkalisk. pH-værdien ændrer sig i løbet af døgnet, så den værdi, du måler om eftermiddagen, ligner ikke den, du måler om natten. Det skyldes akvarieplanterne, da de udleder CO2.

 

Brug din sunde fornuft

Testsæt, elektroniske målere, mv. er rigtig gode redskaber at have. De kan imidlertid ikke erstatte din sunde fornuft, så husk at holde godt øje med dit saltvandsakvarium og dets beboere. Hvordan har fiskene det? Ser planterne friske ud? Hvor klart er vandet? Grumset og uklart vand tyder på en overvægt af skadelige stoffer af den ene eller den anden slags. Husk desuden også jævnligt at tømme akvariet, da frisk vand er nødvendigt for dine fisk. Min. en gang hver anden uge.

© www.minizoo.dk