Uv-lys til havedam

 

UV-stråler er en vigtig del af livet i havedammen. De bidrager til både dyr og planters trivsel, og særligt om vinteren, hvor solen ikke skinner så meget eller så ofte, er det meget vigtigt at bruge UV-belysning ved havedammen. På den måde får både vegetation og fisk nok UV-belysning, og samtidig hjælper strålerne med til at holde forekomsten af alger nede samt fungerer sygdomsforebyggende ved at bekæmpe diverse bakterier, parasitter mv. Derudover er belysning omkring havedammen meget stemningsfuldt. Her på siden finder du hele vores udvalg af UV-lys til havedammen, samt UV-rør og tilbehør.

Hvilken type UV-belysning skal jeg bruge?

Det er ikke altid helt ligetil at finde frem til den rette type UV-belysning til havedammen. Her giver vi nogle gode råd og tommelfingerregler, men har du stadig spørgsmål ved endt læsning, er du altid velkommen til at kontakte os for vejledning.

 

UV-belysning til havedamme bruges af mange primært for at slippe af med grønt vand/svævealger. Belysningen blev introduceret i 1990’erne til havedamme i private haver – forinden havde teknologien været for dyr til andet end professionelt brug.

 

Retningslinjer til valg af UV-belysning

Før du farer ud og køber UV-belysning til din havedam, er det smart at overveje følgende:

-          Hvor stor er dammen?

-          Hvordan kan/skal UV-belysningen monteres?

-          Hvad koster nye rør/pærer? (De skal skiftes en gang om året)

 

Hvorfor skal pæren skiftes en gang om året?

Det er vigtigt, at UV-pærer og -rør bliver udskiftet en gang om året. Det skyldes, at effekten aftager over tid – også selv om der stadig er lys i. Effekten reduceres med helt op til 70 % efter et års brug.

© www.minizoo.dk