Varmelegemer til akvarier

 

På denne side får du et nemt og hurtigt overblik over de varmekabler og varmelegemer, du kan få til dit ferskvandsakvarium. Varmelegemer opvarmer, som navnet antyder, vandet i akvariet og er særlig velegnet til mere eksotiske fisk, som kræver højere vandtemperaturer end øvrige fisk.

Så varmt foretrækker fiskene det

Hvis du gerne vil have lidt mere eksotiske akvariefisk som fx neonfisk, er det en god idé at supplere med et varmelegeme. Eksotiske fisk kræver nemlig lidt yderligere varme, end hvad akvariet og lyset over akvariet kan give. Hvis du blot holder slørhaler eller øvrige fisk, der kan holde til temperaturer under 20 grader, er et varmelegeme ikke nødvendigt. Tropefisk kræver typisk 25-26 grader, mens enkelt arter kræver 29-30 grader varmt vand.

 

Typer af varmelegemer til akvariet

Der findes flere forskellige typer varmelegemer, bl.a. af glas med indbygget termostat eller uden termostat, men af titanium. Førstnævnte har den fordel, at temperaturen kan reguleres via en knap på ydersiden af varmelegemet. Sidstnævnte har som regel ikke egen termostatregulering (og kræver derfor ekstern varmestyring), men til gengæld er titanium ubrydeligt og går ikke i stykker – heller ikke selv om du har voldsomme fisk. Jæger og Aqua Medic er gode eksempler på fremragende varmelegemer i hhv. glas og titanium, men der findes også andre gode på markedet. Læg mærke til, at varmelegemerne fås i flere forskellige størrelser og effekter (watt).

 

Hold øje med temperaturen

Et varmelegeme kan langt hen ad vejen selv regulere temperaturen, men husk på, at mekanikken kan fejle, så husk selv at holde øje med temperaturen fra tid til anden, så du undgår overophedning af akvariet. Eller brug en ekstern termostat, som sørger for at afbryde strømmen, hvis vandet bliver varmere end 27 grader. Fisk og planter kræver en konstant temperatur og kan ikke holde til markant varmere vand, end de er vant til.

© www.minizoo.dk