Lysstofrør og pærer til akvarier

 

Et akvarium, rent vand og mad. Og så har du, hvad du skal bruge for at holde akvariefisk. Eller hvad? Med de tre nævnte ting er du godt på vej, men for at vandmiljøet skal være optimalt for dine fisk, er et filter en rigtig god idé – for ikke at nævne en passende belysning. I nogle tilfælde er begge dele faktisk en forudsætning for, at fiskene overhovedet kan overleve. Her på siden har vi samlet vores udvalg af lysstofrør og pærer til akvarier. Vi har alt lige fra traditionelle lysstofrør i T8 og T5 samt HQI-pærer og 5 watt-pærer. Og meget mere.

Derfor er akvariebelysning så vigtig

Ud over at belysning i akvariet gør både akvarium og fisk flottere at kigge på, har lyset også en anden effekt. Den sørger bl.a. for, at plantevæksten i akvariet holder sig sund, at fiskene i akvariet har det godt, og at der ikke dannes så mange alger. Så længe der altså ikke er for meget lys, for så kommer der flere alger!

 

Forskellige typer belysning til akvariet

Der er flere forskellige typer akvariebelysning at vælge imellem. Lysstofrør er meget populære og udvikler ikke meget varme, når de er i brug. Desuden er de forholdsvis billige at anskaffe og bruger et minimum af strøm. Bemærk, at de skal skiftes ca. en gang om året, da effekten så er ved at være opbrugt.

 

Lysstofrør, HQI-lamper, controllere, mv.

Her hos MiniZoo finder du flere forskellige typer lysstofrør – de almindelige i formatet T8, der fås i en lang række kelvingrader og forskelligfarvet lys, samt lysstofrør i formatet T5, som blot er 16 mm tykt. Vi har også controllere til begge formater og reflektorer, som kan øge lysmængden i akvariet ved at reflektere lyset tilbage igen.

Derudover finder du forskellige typer pærer, hvor HQI-pærerne er de kraftigste, og 5 watt-pæren er den mindst kraftige. Sidstnævnte bruges typisk i et lille akvarium på 5 l. Hvis du kæmper med alger og parasitter i akvariet, kan det være nødvendigt med UV-lys, som du også finder her. Bemærk, at UV-pærer kræver et UV-anlæg for at fungere.

Hvad er hensigten med akvariebelysningen?

Hvilken type belysning du skal bruge i akvariet, afhænger af forskellige ting. Planter trives i lys, men for meget lys giver flere alger, så akvariets størrelse er en faktor, der skal indregnes, når du vælger lyskilde og watt. Yderligere kræver nogle planter mere lys end andre. Sørg desuden for, at dine fisk tåler den mængde lys, du vil udsætte dem for – visse fisk foretrækker nemlig dæmpet belysning, mens andre har brug for mere lys.

 

Hvor meget lys har mine fisk brug for?

Som tommelfingerregel siger man, at akvarieplanter kræver ml. 10 og 12 timers belysning om dagen. Det er en god idé at bruge en timer til automatisk at tænde og slukke for lyset – det giver både akvariefisk og planter en fast rytme, og du slipper for altid at huske på at slukke. Bemærk, at fisk er følsomme over for pludselige ændringer i belysningen. Hvis du skifter rør i akvariet – fx til en anden effekt – bør du ikke skifte alle rør samtidig, men i stedet skifte et ad gangen med et par ugers mellemrum.

© www.minizoo.dk